İçeriğe geç

ANONİM ŞİRKETLERDE ORTAKLIĞIN DEVRİ HALİNDE SORUMLULUK

Anonim şirketlerde ortaklığın devri, ortağın pay senedini devretmek yoluyla hissesini devretmesi ile gerçekleşmektedir. Bu noktada senedin nama mı yoksa hamiline mi yazıldığı noktası bulunmakta ise de şu anda yazımızın konusu değildir.

Anonim şirketlerde temsil yetkisi bulunmayan ortakların vergi borçlarından sorumluluğu taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlı olmakla beraber, temsil yetkisi bulunan ortaklar vergi borçlarından tüm malvarlıkları ile müştereken ve müteselsilen sorumludurlar. Fakat şirket esas sözleşmesinde şirketi temsil yetkisinin murahhas üye veya üyelere bırakılabileceği belirlenmiş ve bu üyelere bırakılmış ise ödenmeyen vergi borçlarından murahhas üye veya üyeler tüm malvarlıkları ile sorumlu tutulabileceklerdir. Bu durumda, şirkette temsil yetkisi verilmiş murahhas üye veya üyeler bulunması halinde yönetim kurulu üyeleri ödenmeyen vergi borçlarından sorumlu tutulamayacaklardır.

Anonim şirkette temsil yetkisine bir dönem sahip bulunmuş yahut yönetim kurulunda bulunmuş gerçek kişilere, şirkete ait vergi borçlarından kaynaklı olarak düzenlenecek vergi/ceza ihbarnameleri veya ödeme emirleri tebliğ edilmiş olabilir, bu durumda bir vergi avukatı aracılığı ile konunun değerlendirilmesi ve dava mı açılmasının yoksa uzlaşma yollarına mı gidilmesinin daha faydalı olacağını değerlendirmek süreci en az zararla atlatmalarında önem taşımaktadır.

Av. Murat OBAY (LL.M.)

Vergi Hukuku Bilim Uzmanı

Hemen Ara