Vergi Usul Kanunu 10. madde ve Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Kanun mükerrer 35. maddesinde belirli şartların tamamlanması halinde yine 6183 sayılı AATUHK’nın 55. maddesinde göre düzenlenecek ödeme emrinin gönderilmesi ve tebliği ile takip işlemleri başlatılabilir.
Ödeme emrinde borcun aslı ve ferileriyle birlikte, sebebi, miktarı, nereye ve ne kadar zaman içinde ödeneceği bilgisi bulunmalıdır. Ayrıca süresinde mal bildiriminde bulunulmadığı halde tazyik hapsiyle cezalandırıla bilineceği de belirtilmelidir. Bunlara ek olarak ödeme emrinde ayrıca gecikme zammı da uygulanacağı hususu belirtilmelidir. Ek olarak ödeme emrinde yazımızın başında belirttiğimiz kanun maddelerinin de dayanak olarak belirtilmesi şarttır, aksi halde bu durum savunma hakkının engellenmesi olacaktır ki, bu halde açılacak davalarda ödeme emri iptal edilebilecektir.
Ödeme emrinin tebliği ile vergi borcunun cebren tahsili süreci başlamaktadır. Bu sebeple tebliğin usulüne uygun şekilde yapılıp yapılmadığı hususu önem arz etmektedir. Tebliğ meselesi Vergi usul Kanununda belirtilen düzenlemelere uygun olmak zorundadır. Tebliğin usulüne uygun yapılıp yapılmadığı bir vergi hukuku uzmanı avukat tarafından sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilecektir.
Av. Murat OBAY (LL.M.)
Vergi Hukuku Bilim Uzmanı