Vergi: özetle, kamu giderlerinin karşılanması için vatandaştan cebren alınan para olarak tanımlanabilir. Vergi yalnızca yasayla konabilir ve özel hukuktaki alacak borç ilişkisinden farklı bir hukuki statüye sahiptir.
Resim: Belirli bir hizmet veya işin görülmesi için yetkili makamların verdiği iznin karşılığı,
Harç: belirli bir kamu hizmetinden faydalanmak üzere ödenen ücrettir.
Vergi, resim ve harç arasındaki fark şöyle tanımlanabilir, açıkladığımız üzere, resim ve harç belli bir hizmetin karşılığı olarak ödenmekte iken, vergiler kamu giderlerinin karşılanması gibi genel bir amaç için tahsil edilir. Dolayısıyla vergi ödenmesi halinde net olarak hangi hizmetin karşılanması için bu ödemenin yapıldığının tespiti mümkün değildir.
Bunlar kamu alacakları olarak tanımlanabilir kalemlerdir. İdarenin kamu alacağının tahsili için kanunlarda belirlenmiş imtiyazları bulunmaktadır. Anca dikkat edilmesi gereken bir husus vardır, idarenin özel hukuk ilişkisinden doğan alacakları için kamu alacağı gibi özel bir statüsü bulunmamakta, tıpkı bir özel hukuk ilişkisi gibi eşit şartlarda bu alacağın tahsili yoluna gidilebilmektedir. Mükelleflerin, idarenin vergi icra hukukunda belirli normlarla alacağına ulaşmak için uygulayacağı, ihtiyati haciz, ihtiyati tahakkuk, elektronik haciz gibi uygulamalarına karşılık verebilmek için bu alanda çalışan bir vergi avukatı eliyle gerekli başvuruların yapılması önem taşımaktadır.
Av. Murat OBAY (LL.M.)
Vergi Hukuku Bilim Uzmanı